A sous-vide ételkészítés öt előnye

Posted on 2017-10-10

By

Hallottál már a sous-vide ételkészítésről? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerd a gasztronómia ezen páratlan szegletét, ami új értelmet fog adni a főzésnek. Ez a technika a türelemről és a kifinomultságról szól, így páratlan ízekkel és élményekkel ajándékoz meg. Röviden bemutatjuk neked, mi a módszer lényege és előnyei!

A módszer az űrtechnológiából ered, eredetileg a NASA kísérletezett azzal, hogy vákuumcsomagolt ételeket állítson elő és tegye használhatóvá ezeket speciális körülmények között is. A módszert gyorsan átvette a gasztronómia is, a 80’ években a francia szakácsok kísérletezésének köszönhetően hirtelen nagy népszerűségre tett szert. A módszer lényege, hogy az ételeket légmentes műanyag tasakban készítik vízbe merítve akár 50-70 órán keresztül. Az így kapott étel puha, omlós és ízletes, így kiváló ízélményt ad, legyen szó éttermi körülményekről vagy otthoni vacsorákról.

De miért éri meg sous-vide technológiával főzni?

  • A legfinomabb sülteket így lehet elkészíteni. A sous-vide módszer bár nem minden élelmiszerrel alkalmazható együtt, de a húsoknál kiváló, ugyanis a lassú főzésnek köszönhetően kívül-belül puha szeleteket kapunk. A stabil és tizedfokra pontos maghőmérséklet mellett a steak vagy a báránysült bármely része ugyanolyan sebességgel és intenzitással fő meg, így egyenletes és puha textúrát kapunk.
  • A sous-vide étel sosem ég oda! Ha nincs nyílt lángon, magas hőmérsékleten főzés, akkor nincs odaégés sem. Az egyik legkényesebb technikát a halak sütése igényli, így egy pisztrángsült készítése még a legtapasztaltabb szakácsokon is kifoghat. Erre megoldás az főzőtasak és az állandó hőmérséklet, amelyen bámulatosan puhára főnek a fehérjék. Csak egyszer kell megkóstolnod, hogy elhidd, utána már nem is akarod máshogyan készíteni!
  • A zöldségek is egyben maradnak, ha sous-vide módszerrel készíted! A gyökérzöldségek, gumósok vagy a lágyabb darabok is egyenletesen puhára és omlósra főzhetőek. A tasak segít, hogy megőrizzék formájukat és minden pontjukon puhára főjenek. Nincs több szétfőtt krumpli vagy darabjaira tört sárgarépa!
  • A sous-vide módszer másik lényege, hogy nem igényel állandó felügyeletet! Elég csak a gépet bekapcsolni és magára hagyni, az biztosan nem fog kifutni vagy leégni az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően! A módszer megbízható és nem igényel semmilyen szaktudást vagy felkészültséget. A lassú főzésnek köszönhetően nehezebb hibázni és állandóan jó minőséget produkálhatunk!
  • Ha az ételt sous-vide módszerrel készíted, sokkal tovább el fog állni! A tasakban főzés és a vákuum együttesen segít, hogy a hűtőben tárolt étel tovább friss maradjon, melegítéskor is megőrizze állagát és puhaságát. Akár azt is megteheted, hogy mielőtt teljesen elkészíted a sous-vide fogást, elteszed a hűtőbe és csak a tálalás előtt pár perccel fejezed be, hogy a legfrissebb formában kerüljön az asztalra!

Ha esetleg megéhezett néhány kiváló sous-vide ételkülönlegességre, térjen be hozzánk!