Borválasztási gyorstalpaló, milyen ételhez milyen bor ajánlott?

Posted on 2017-12-08

By

Minden bornak megvan a maga karaktere és ízvilága, ami olyan egyedivé teszi. Ismerni kell a zamatát, az illatát, a testességét, hogy pontosan meg tudjuk határozni, milyen ételek mellé kínálhatjuk őket. A lényeg, hogy az étel harmonizáljon a bor minden egyes karakterjegyével. A következőkben adunk egy rövid gyorstalpalót, ami segíthet eligazodni a következő vacsora alkalmából!

A borválasztás alapvető szabálya, hogy könnyebb és nehezebb ételek, húsok és zöldséges ételek mellé hogyan társítjuk. Az például kellemesen hangzik, ha egy könnyed fehérbort adunk egy halétel mellé. A hal könnyű és lágy húsú, amihez jól passzol egy finom, citrusos fehérbor. Ugyanez furán hangzana egy testesebb húsétel mellé, elvégre a vaddisznósült teljesen elnyomná a bort, nem lehetne annak finomságát kiélvezni. Ugyanez fordítva is igaz, egy savas és tömény vörösbor a hal ízét semmisíti meg. A jó bor sokat dobhat egy ételen, ezért érdemes jól végiggondolni mit választunk. Ez nem sznobizmus kérdése, aki jót akar enni, annak tudnia kell, mit tegyen az asztalra.

Az alapvető szabály, hogy egy többfogásos étkezés esetén a könnyebb boroktól haladjunk a nehezebbek felé. A reduktív fehértől a rozén át a testes vörösig vezet az út, amit a desszertbor édes íze zár. Utóbbinál fontos kiemelni, hogy egy Tokaji Aszú vagy késői szüretelésű bor a desszert szerepét látja el, nem azt kíséri. A megfelelő ételválasztás egyik alapeleme a harmónia, semmit sem lehet túlzásokba vinni. Egy ilyen desszertbor mellé legfeljebb egy szelet sajtot tegyünk az asztalra.

Ha az ételt borral főztük, akkor ügyeljünk rá, hogy azt is minőségi nedűvel tegyük. Nincs olyan, hogy főzőbor, ha az alapanyagok rossz minőségűek, az az ételben sem lesz más. A lényeg továbbá, hogy ugyanazt a bort szolgáljuk fel az ételhez, amivel főztük.

A menüsor elején érdemes valami laza és friss bort felszolgálni, mint például az olaszrizling. Leveshez vagy főzelékhez teljesen felesleges bort válogatni, ugyanis az eleve folyadék, nem kell hozzá még más is. Ha nem gulyásról van szó, hanem valami könnyű zöldséglevesről, akkor egy lágy fehérbort éppen lehet hozzá társítani, kísérletezésként.

A halhoz sem feltétlen könnyű bort választani, ugyanis ha intenzív szószos ételben készül, akkor az könnyen lenyomhatja a lazább borokat. Alapszabályként az mondható, hogy ha szárazabb, akkor inkább fehérbort, zsírosabbhoz inkább vöröset ajánlunk. Jó választás lehet a rozé is, mint a kettő közti átmenet, elkészítés módjától függően.

A vadhúsok, illetve a testesebb és zsírosabb húsok megkívánják egy erős, savas vörösbor jelenlétét. Az ételek zsírossága miatt ez kifejezetten fontos. Sertéshez vagy marhához lehet kísérletezni ásványosabb, idősebb fehérborokkal is, az eredmény magért fog beszélni!

, , ,